Τρίτη

Επιταχύνονται οι ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ευρώπη

Επιταχύνονται οι ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ευρώπη
Όλο και πιο γρήγορες γίνονται οι ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων στη «Γηραιά Ήπειρο» .

Μεγάλη άνοδο έχουν σημειώσει οι ταχύτητες των ευρυζωνικών (broadband) συνδέσεων στην Ευρώπη μέσα στο έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν.

Τον Ιούλιο του 2010, το 29% των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ευρώπη ήταν ταχυτήτων τουλάχιστον 10 Mbps- τη στιγμή που τον Ιούλιο του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό των συνδέσεων που «έτρεχαν» σε τέτοιες ταχύτητες ήταν 15%.

Ωστόσο, παρά τα δεδομένα αυτά, η Κομισιόν προειδοποιεί πως απαιτείται πολλή δουλειά ακόμα για να επιτευχθούν οι πανευρωπαϊκοί στόχοι όσον αφορά την πρόσβαση στο Ίντερνετ και την ταχύτητα.

«Οι γρήγορες ευρυζωνικές είναι ψηφιακό οξυγόνο, απαραίτητες για την ευημερία και την πρόοδο της Ευρώπης», είπε σχετικά η Νέλι Κρόες, επίτροπος για θέματα ψηφιακού χαρακτήρα.

«Οι διαθέσιμες ταχύτητες βελτιώνονται συνεχώς, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουμε θέσει» συμπλήρωσε.

Στους εν λόγω στόχους συμπεριλαμβάνονται η δυνατότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω συνδέσεων ταχυτήτων 30 Mbps και άνω μέχρι το 2020 για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, και η πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις 100 Mbps για τα μισά από τα 220 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Παρά την πρόοδο στο θέμα, η πραγματικά εντυπωσιακή άνοδος έχει σημειωθεί στο χώρο της mobile broadband (φορητών ευρυζωνικών), που «είδε» αύξηση της τάξης του 45% στους χρήστες. Πάνω στο θέμα, η επίτροπος Κρόες είπε πως οι χώρες- μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υποστήριξη των on-the-go συνδέσεων.

Ωστόσο, τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν ότι υπήρξε μία ελαφρά επιβράδυνση όσον αφορά το στήσιμο νέων συνδέσεων: μεταξύ του Ιουλίου του 2009 και του Ιουλίου του 2010, σημειώθηκε αύξηση 8%, τη στιγμή που το προηγούμενο έτος το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11%.

Τα καλύτερα ποσοστά (80%) όσον αφορά τα νοικοκυριά με ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ευρώπη κατέχουν η Δανία και η Ολλανδία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC